Conclusions

Després d'aquest període de pràctiques he pogut aprendre moltes coses sobre les tasques d'un psicopedagog. Algunes m'han apassionat més que altres. Ho dividiria en dues parts: 1. intervenció directa amb els usuaris, educadors i familiars. 2. Revisió de documentació interna del centre i de documents de seguiment ( PEIS, valoracions trimestrals i finals, pautes d'observació,etc). Encara que el blog s'acabi aquí seguiré fent la revisió de les valoracions trimestrals i finals de cara la setmana vinent.

Si hagués d'escollir entre la opció 1 i la 2, sense pensar-ho escolliria la primera. De totes les tasques relacionades amb aquesta part he aprés moltíssim i he sentit que em queda molt per aprendre. Podria assegurar que he descobert les meves mancances i les meves virtuts cosa que em resulta molt interessant per fer una evolució personal i professional satisfactòria. A trets generals m'he adonat de com les persones interpreten les realitats diverses en funció de les seves vivències, com es de complicat comunicar aspectes considerats negatius a les persones que assessores, i que per molt que ho positivitzis també estan en ple dret de interpretar-ho negativament. Com es de complicat aconsellar a les famílies quan tot el que proposes o ja ho han fet o no es pot fer. En definitiva he pogut descobrir gràcies a la meva tutora de pràctiques estratègies comunicatives per que tot això sigui menys complicat.

D'altra banda la segona opció m'ha aportat una estructura mental de com està organitzar un centre de manera interna i de la rellevància que té la documentació interna per fer un bon seguiment. Aquesta ens permet fer viatges en el temps de manera fiable per saber si les actuacions que fem són correctes o si més no van pel bon camí.

A part de tot plegat he aprés a fer una observació correcte de les conducte rellevants a analitzar del usuaris. Per exemple la meva tutora fa observacions intervenint, però automàticament quan finalitza registre tot el que ha passat i el que pot ser rellevant.

Per mi les pràctiques han estat un camí curt però intens. Degut a que aquestes les he fet en el meu lloc de treball, he pogut veure com funciona la psicopedagoga del centre i valoro molt més tota la tasca que fa. A més l’estructura amb la que treballem és per mi excel·lent. Ella està integrada tant a nivell d'equip educatiu com amb els usuaris cosa que em sembla molt important en les accions dins l'àmbit educatiu no formal.

A tall de resum puc dir que la estructura de les meves pràctiques ha estat la següent: Determinar els objectius de les pràctiques, determinar el context amb el que treballo, saber les tasques que fa la psicopedagoga, fer els assessorament i observacions conjuntament amb ella, viure el procés de revisió de documentació de cara a la presentació del projecte pel concurs, reunions amb usuaris, educadors i familiars, intervenció en casos concrets, i finalment delegació d'alguna tasca com  per exemple, la revisió dels documents d'avaluació trimestral i final.


Pel que fa el projecte pel pràcticum II he detectat una mancança alhora del reforç escolar que fan tots els grups. Així que procuraré fer un projecte per millorar-ho.

Com a frase final puc dir que ha estat una experiència molt agradable, enriquidora i de creixement personal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario