Context d'intervenció


 



El lloc on faig les pràctiques és el Centre Obert Sant Martí. Acull a nens/es i adolescents d'edats compreses entre de 4 i 16 anys. Es divideix en 4 grups; petits de 4 a 5 anys, mitjans de 6 a 8 anys, grans de 9 a 11 i adolescents de 12 a 16 anys.

La diferència amb altres centres oberts és la distribució de places, ja que al CO Sant Marti el 50% de les places son per a famílies derivades de CSS i EAIA, i l'altre 50% per accés directe. Aquesta distribució pretén evitar la creació d'espais gueto on tots els usuaris tenen les mateixes característiques per tant el context d'acció no es correspon amb la realitat. Es pretén crear un espai normalitzat i d'integració.

De moment tot el que he observat és que existeix un seguiment per part de l'equip educatiu i la psicopedagoga mitjançant unes pautes d'observació i uns projectes educatius individualitzat (PEI). És fan reunions setmanals de tot l'equip a més de reunions puntuals amb la psicopedagoga per parlar de casos concrets, on  els educadors manifesten les seves necessitats en quan a recursos o funcionament intern.

Els usuaris del Centre Obert són un reflex del districte de Sant Martí on està situat. Comprèn els barris de camp de l’Arpa, del Clot, Sant Martí Provençals, la Verneda i la Pau, el Clot, Provençals de Poble nou, el Parc i la Llacuna de Poble nou, el Besòs i el Maresme, Vila Olímpica del Poble nou, el Poble nou i Diagonal Mar i Front Marítim del Poble nou. Sant Martí té 231.584 habitants, és el districte més poblat de Barcelona. A destacar que el percentatge de població estrangera al 2012 era del 15,6% pràcticament dos punts per sota la mitjana de Barcelona. El percentatge de població infantil és de 0,9 punts superior a la mitjana de Barcelona i el percentatge de joves és molt similar al Barceloní. L’escolarització pública supera molt a la dels altres barris i districtes de Barcelona.

El Context Educatiu del centre és el no formal. Es treballa en base la comunicació i coordinació amb d'altres serveis per tal de fer un acció educativa integral i col·laborativa. La finalitat educativa del centre és oferir un espai a nens/es i adolescents per tal de donar una millor qualitat de vida a ells i a les seves famílies. La psicopedagoga del centre està totalment integrada en l'equip educatiu, i coneix molt als usuaris i educadors amb els quals intervé. Com es pot observar en l'organigrama següent la psicopedagoga està a la mateixa alçada que els educadors, ja que és considera una persona més de l'equip que inverteix les seves hores en la recerca de recursos o observació de casos considerats rellevants. 
                            



Les funcions i tasques de la psicopedagoga són les següents:

Funcions

-Oferir recursos i un enfocament extern i d’expert als educadors/es envers casos concrets.
-Treball en xarxa i de manera col•laborativa amb tots els professionals que intervenen en els casos que assessora.
-Millorar la qualitat d’atenció individualitzada dels usuaris.

Tasques

-Observació directa de l’equip educatiu i usuaris.
-Supervisió de projectes educatius individualitzats.
-Recollida d’informació envers els casos.
-Reunions setmanals amb l’equip educatiu.
-Reunions amb els educadors i referents de serveis socials o EAIA dels casos concrets.
-Tutories amb els infants i joves que tracta.
-Preparació de material per dificultats d’aprenentatge dels usuaris.

No hay comentarios:

Publicar un comentario